środa, 23 stycznia 2013

Sos pomidorowo-pieczarkowy.

Sos ten jest fajną i łatwą alternatywą dla wszystkich kupnych sosów w słoikach czy rozpuszczalnych w wodzie proszkach. Jest również świetną bazą dla różnych innych sosów. Dodając do niego podsmażone, mielone mięso uzyskamy świetny sos bolognese, a odejmując pieczarki uzyskamy doskonały sos do pizzy. A oto przepis jak go zrobić:

Składniki:

300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w całości, lub 3 duże pomidory świeże.
2 małe cebulki.
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ketchupu
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka/ostra papryka, majeranek, bazylia.
Olej do podsmażenia.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i dobrze go rozgrzewamy. Cebule kroimy z małą kostkę, pieczarki kroimy w plastry. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem, lub blendujemy, [jeżeli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i również rozgnieść lub zblendować]. Do garnka wsypujemy cebule, dodajemy sól, podsmażamy na złoty kolor. Wlewamy pomidory, zagotowujemy całość. Na patelni podsmażamy dość mocno pieczarki [zamiast oleju można je podsmażyć na maśle, będą delikatniejsze]. Podsmażone pieczarki przekładamy do garnka z gotującym się sosem. Gdy większość wody odparuje, a sos zrobi się gęsty dodajemy do niego koncentrat, ketchup, przyprawy, zagotowujemy i możemy serwować.

Świetnie się nadaje do różnego rodzaju kotletów, można go podawać również z makaronem, posypany serem, serdecznie polecamy i życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz