piątek, 3 maja 2013

Czekoladowo-wiśniowy biszkopt z kawową nutą.

Odkąd dostałam (i wypróbowałam!) przepis na świetny biszkopt, odważyłam się trochę poeksperymentować z tego typu ciastami. Dzisiejsze dzieło jest, moim zdaniem, dość udanym efektem takich właśnie eksperymentów. ;) Nie warto przerażać się długością przepisu, ponieważ wbrew pozorom jest on dość prosty i można w nim łatwo podmieniać składniki tak, żeby dopasować je do swoich domowych zapasów, wiec w przypadku niezapowiedzianych gości może być tzw. 'ciastem awaryjnym'.

Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
15 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki prawdziwego kakao
3 łyżki wrzątku

Na nasączenie:
1/2 szklanki wrzątku + 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (odkładamy ok 1/3 do polewy)
1-2 łyżki likieru kawowego (można pominąć)

Do przełożenia:
Dżem wiśniowy (bądź inny dowolny) z dużymi kawałkami owoców

Na polewę:
2 czubate łyżki margaryny
1 czubata łyżka prawdziwego kakao
1-2 łyżki cukru pudru
reszta naparu z kawy + ew. 1/5 szklanki wody
3 kostki czekolady wiśniowej (ew. mlecznej bądź dopasowanej do smaku dżemu)
1 łyżka likieru kawowego (można pominąć)

Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy/miksujemy je dokładnie na pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Bierzemy drewnianą łyżkę, do masy wlewamy wrzątek i mieszamy, dodajemy po łyżce obie mąki i kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok 15- 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy chwilę do ostygnięcia. Biszkopt kroimy w połowie na 2 części- na dwa mniejsze prostokąty. Pierwszy nasączamy dokładnie kawą wymieszaną z likierem, kładziemy na niego dżem i przykrywamy drugim. Wierzch nasączamy kawą. Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy oprócz czekolady (jeśli jest szeroki to dolewamy trochę wody, żeby polewa się nie spaliła) i gotujemy je aż do połączenia. Do gorącej masy dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gotową polewą polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.



Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi bądź przyozdobić wiśniami z kompotu/puszki, zachęcamy do inwencji twórczej i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz