środa, 16 października 2013

Delikatny biszkopt czekoladowy.

Nie wiem czy każdy ma takie odczucia, ale dla mnie okres od października do grudnia jest najbardziej obfity we wszelkie uroczystości typu urodziny, imieniny itp. Oczywiście przy każdej takiej okazji nie może zabraknąć tortu, dlatego też podaję dzisiaj przepis na pyszny, bardzo delikatny biszkopt czekoladowy, który świetnie sprawdzi się jako baza do niego. :)

Składniki:
5 jaj
15 łyżek cukru
7 czubatych łyżek mąki pszennej
3 solidne łyżki kakao (prawdziwego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru, dalej 4 łyżki wrzątku i po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek i dodajemy po łyżce do masy, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy gorącą tortownicę z biszkoptem i rzucamy nią mniej więcej z wysokości kolan o podłogę, następnie wstawiamy do uchylonego piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.



Propozycji przygotowania tortu jest wiele, najprostsza wersja to dżem + bita śmietana, natomiast my zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz