poniedziałek, 24 marca 2014

Wegańska babka cynamonowo-herbaciana.

Ostatnio sytuacja zmusiła mnie do jeszcze większego ograniczenia żywieniowego, mianowicie wyeliminowania wszelkich źródeł cholesterolu. Niestety moja miłość do słodyczy nie pozwala mi o nich tak po prostu zapomnieć :) Dlatego też prezentuję dzisiaj tę niskocholesterolową, wegańską babkę!

Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1/2 szklanki mocnego naparu herbacianego słodzonego 1 łyżeczką brązowego cukru + sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
Olej miksujemy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem oraz wodę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i pieczemy w termoobiegu w 180 stopniach ok. 35 minut. Kiedy babka ostygnie nasączamy ją ponczem przygotowanym z herbaty, łyżeczki brązowego cukru i soku z cytryny.




Tak przedstawiony przepis, to jedynie baza, można na wierzch dać różne owoce np. truskawki, wiśnie, bądź przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz