piątek, 29 marca 2013

Ciasto cytrynowe.

Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne, puszyste i przyjemnie cytrynowe ciasto, które jest naprawdę proste w przygotowaniu i które bardzo często znajduje się na 'liście życzeń' mojego Mięsożercy. :)

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy (1 opakowanie)
serek homogenizowany waniliowy
pół kostki margaryny
szklanka mąki
łyżeczka sody/proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Roztapiamy margarynę. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dalej miksując dodajemy mąkę, kisiel i sodę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę, serek, sok oraz skórkę i dokładnie miksujemy. Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka).




Ciasto możemy polać dowolną polewą bądź posypać cukrem pudrem, ale bez dodatków smakuje równie wyśmienicie, zachęcamy więc do samodzielnego spróbowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz