niedziela, 10 marca 2013

Najwspanialsze ciasteczka owsiano-bakaliowe.

Przepraszamy za krótką przerwę, w ramach rekompensaty przedstawiamy dzisiaj przepis na wyjątkowo pyszne, kruche, zdrowe (bo z płatkami owsianymi i otrębami) i przede wszystkim mocno bakaliowe ciasteczka. Szczerze mówiąc- moje ulubione. ;)

Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1.5-2 szklanki płatków owsianych
1/2 kostki margaryny
100 gram dowolnych orzechów, suszonych owoców itp.
ew. kawałki czekolady

Sposób przygotowania:
Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie do puszystej masy dosypujemy powoli mąkę. Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę dolewamy do masy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy otręby i mieszamy używając łyżki. Następnie dodajemy posiekane bakalie (i ew drobno pokrojoną czekoladę) i tyle otrębów, żeby masa dała się uformować w kulki (najlepiej zanurzyć dłonie w zimnej wodzie, wtedy ciasto się tak nie klei). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka- formujemy kulkę i nieco ją na blasze spłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Czekamy aż trochę przestygną i jemy ze smakiem!



Ciastka znikają w błyskawicznym tempie, więc można spokojnie przygotować dwie blachy z podwojonej ilości składników. Nic więcej nie mówimy, tylko zachęcamy do samodzielnego spróbowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz