wtorek, 2 kwietnia 2013

Szarlotka sypana.

Dzisiaj prezentujemy przepis na najbardziej banalną w przygotowaniu szarlotkę- prostota jej wykonania nie ujmuje jednak nic z jej smaku, ponieważ jest tak samo pyszna jak jej wersja 'klasyczna', a oszczędność czasu przy preparowaniu składników tylko zachęca do jej częstego pieczenia. :)

Składniki:
1.5 szklanki mąki
1.5 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1.5 kg. jabłek
cynamon i cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i ew. dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Kaszę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, dzielimy na 3 części (środkowa może być odrobinę mniejsza). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wysypujemy na spód pierwszą część sypkiej masy i wyrównujemy, na to wykładamy połowę jabłek, następnie środkową część sypkiej masy, resztę jabłek i ostatnią część sypką. Powierzchnię wygładzamy, na wierzch kładziemy plasterki pokrojonego masła. Wstawiamy do piekarnika/prodiża i pieczemy 40-50 min. do rozpuszczenia margaryny i zrumienienia wierchu.



Ciasto wbrew pozorom zmieni konsystencję i będzie zwarte, delikatne, miękkie, na wierzchu zrobi się delikatna skorupka ala kruszonka, a całość dopełni wyśmienita masa jabłkowa. Serdecznie zachęcamy do spróbowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz