czwartek, 14 lutego 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe.

Dzisiaj przepis, który z pewnością umili popołudnia przy aromatycznej herbacie- pyszne, miękkie rogaliki, które można przygotować z dowolnym nadzieniem, wykorzystując składniki, które aktualnie mamy w domu i uszczęśliwiając naszą rodzinę. ;)

Składniki:
1/3 kostki drożdży
1/3 szklanki mleka
2.5-3 szklanki mąki
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
2 jajka
3/4 kostki margaryny
dżem/nutella/budyń/czekolada/owoce itp.

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy, zdejmujemy z gazu, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukru, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Do osobnej miski wsypujemy resztę mąki (najpierw 2.5 szklanki) i cukru oraz cukier waniliowy i mieszamy, wrzucamy pokrojoną w kostkę miękką margarynę i rozcieramy w palcach aż powstaną drobne grudki. Dolewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy dwa jajka i aromat waniliowy i całość mieszamy, a następnie ugniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy w kształcie koła, z którego wycinamy 12 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta kładziemy nadzienie (np dżem, nutellę) i zwijamy w kierunku wierzchołka. Gotowe rogale układamy na blasze (zachowując odstęp- urosną) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-30min. (do zrumienienia). Z podanych składników wychodzą ok. 24 spore rogale. ;)

Zdjęć na dzień dzisiejszy nie mamy, natomiast niewątpliwie przepis ten powtórzymy i wtedy braki zostaną nadrobione, w między czasie zachęcamy do samodzielnego sprawdzenia (i skosztowania!) wypieku oraz życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz