wtorek, 2 kwietnia 2013

Ślimaczki drożdżowe z serem i rodzynkami.

Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne i ciekawe ślimaczki drożdżowe, które stanowią alternatywę dla typowych drożdżowych wypieków, ponieważ powstały na bazie suszonych drożdży, a więc oszczędziliśmy czas na zrobienie zaczynu. W naszym wydaniu będą z delikatną masą serową oraz rodzynkami, ale zachęcamy do wypróbowania własnych pomysłów na nadzienie. :)

Składniki:
1 opakowanie suszonych drożdży
3.5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
80 g. masła
3 jajka
600 g. sera do sernika
4-5 łyżek cukru pudru
50 g. rodzynek
aromat waniliowy
1 łyżka budyniu waniliowego

Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do dużej miski/garnka wsypujemy mąkę, cukier, drożdże i zalewamy podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy jedno jajko i jedno żółtko i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę i wyrabiamy ponownie aż ciasto będzie miękkie, puszyste i nie będzie się kleić do rąk. Gotową kulkę wstawiamy do garnka, przykrywamy ściereczką i stawiamy pod kaloryferem na ok. godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Ser razem z cukrem pudrem miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtko, aromat i budyń i ponownie miksujemy. Dodajemy odsączone rodzynki. Nagrzewamy piekarnik. Wyjmujemy wyrośnięte ciasto, dzielimy na pół, każda połówkę wałkujemy na prostokąt, który następnie smarujemy połową masy serowej (można posypać cynamonem) i zwijamy w rulon. Następnie kroimy plasterki rolady i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch ślimaczków białkiem i pieczemy ok. 20 min (aż do zezłocenia).



Ślimaczki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, możne je także ponownie podgrzewać, są idealne jako popołudniowa przekąska do kawy i naprawdę proste w przygotowaniu, dlatego zachęcamy do wypróbowania przepisu i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz