poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Słodkie twarogowe kluseczki z sosem jogurtowym.

Dzisiejszy przepis powstał z dość banalnej przyczyny- w lodówce leżała kostka twarogu, która błagalnie patrzyła w moim kierunku, żebym jej użyła. ;) Poza tym miałam ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie treściwego i bez długiego oczekiwania, tak właśnie wymyśliłam owe kluseczki. Jest to pomysł na zdrową, szybką, pyszną i naprawdę bardzo sycącą kolację. :)

Składniki:

Na kluseczki:
250 g. twarogu (dowolny, ja miałam chudy)
1-2 łyżeczki cukru cynamonowego/waniliowego/ew. zwykłego
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki kaszki mleczno-ryżowej dla dzieci (można dać dodatkowe 2 łyżki kaszy manny ;)
2 łyżki otrębów pszennych (można zastąpić mąką, ale tak jest zdrowiej ;)
pół opakowania budyniu waniliowego

Na sos:
1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.)
1/2-1 łyżeczka cynamonu
kilka kropli dowolnego aromatu (u mnie rumowy)
1-2 łyżeczki cukru (ew. miodu czy słodzika)
1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Twaróg miksujemy dokładnie z cukrem i jajkiem, następnie dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy, pod koniec możemy wyrabiać masę ręką (jeżeli wyjdzie za mało zbita można dodać otrębów albo kaszy manny). Zagotowujemy wodę. Masę dzielimy na dwie części i na podsypanym kaszą manną blacie formujemy z każdej części długi wałeczek. Kroimy wałeczki na małe cząstki i gotowe kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy 1-2 minuty po wypłynięciu (jeśli ktoś lubi bardzo miękkie kluseczki może przytrzymać je trochę dłużej ;). Gotowe kluseczki polewamy sosem jogurtowym (wszystkie składniki sosu mieszamy razem dokładnie).



Kluseczki można oczywiście podawać z dowolnymi dodatkami- cukrem pudrem, dżemem, sosem czekoladowym, śmietaną, możliwości są ogromne, a my zachęcamy do samodzielnego ich wypróbowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz