niedziela, 11 sierpnia 2013

Jogurtowe ciasto cytrynowe

Dzisiaj prezentujemy przypis na pyszny, letni deser- banalnie proste w przygotowaniu delikatne ciasto cytrynowe. ;)

Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
180 g. serka (typu Danio, u mnie o smaku pomarańczowo-ananasowym)
1 czubata łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru (jeśli wolimy słodsze można dać całą)
1 łyżeczka cukru z wanilią
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 kisiel cytrynowy
1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy mikserem z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian mąkę i serek. Ciągle miksując dodajemy sodę, sok, skórkę, kisiel oraz olej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wlewamy masę do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).



Smak ciasta można dowolnie urozmaicać dodając np. serek czekoladowy bądź straciatella, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz