poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Babka z jabłkami

Dzisiejszy przepis to pyszna i ekspresowa w przygotowaniu alternatywa dla szarlotki, cóż tu więcej mówić- każdy musi spróbować tej babki! ;)

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
5-6 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrami i odstawiamy na bok. Mąkę łączymy z sodą, wsypujemy do jabłek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy do całości roztrzepane jajka i olej i ponownie mieszamy aż jabłka obkleją się masą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, masę wlewamy do foremki (u mnie silikonowa) i pieczemy ok. 50-60 minut.



Babkę można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą bądź podać z lodami. Można oczywiście do jej przygotowania użyć też innych owoców, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz