wtorek, 6 sierpnia 2013

Prosta pieczona ryba z pomidorami i pieczarkami.

Prezentujemy dzisiaj mega prosty i szybki przepis na letni obiad - rybę z ziołami, pieczoną w folii, a więc bez tłuszczu, razem z pomidorami oraz pieczarkami. Danie jest lekkie i bardzo aromatyczne. ;)

Składniki:
1 filet rybny (u mnie Morszczuk)
zioła prowansalskie, pieprz, natka pietruszki, curry
sok z cytryny
2-3 pieczarki (ew. jak u mnie jedna gigantyczna ;)
1 średni pomidor (u mnie ze skórką, ale można obrać)

Sposób przygotowania:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, a następnie odstawiamy na chwilę na bok. Pieczarki kroimy w dość cienkie plastry, pomidora w nieco grubsze. Na folii aluminiowej kładziemy najpierw pieczarki, na to rybę, a na górę pomidory. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15- 20 minut (u mnie 18) i... gotowe! ;)



Oczywiście w ten sposób możemy upiec rybę również z innymi warzywami, można też np. zapiec ją na wierzchu z serem, alternatyw jest mnóstwo, a my zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz