sobota, 8 lutego 2014

Banalnie proste domowe bułki

Do przygotowania własnego pieczywa przymierzałam się bardzo długo i jakoś nigdy nie było mi po drodze. Ostatnio jednak stwierdziłam, że nie ma co się dłużej czaić i stworzyłam przepis podstawowy, na najprostsze w świecie domowe bułki. :)

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 łyżki wrzątku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:
W misce łączymy dokładnie wszystkie suche składniki. Do szklanki wlewamy mleko, olej i wrzątek, po czym całość wlewamy do sypkich składników i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, dzielimy na 4 części, a następnie z każdej części formujemy bułkę i umieszczamy ją na blasze, lekko spłaszczając. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie na około godzinę. Po wyrośnięciu nacinamy każdą bułkę nożem w połowie, smarujemy wodą/mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.


Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, gorąco polecam miłośnikom domowego, jeszcze ciepłego pieczywa. :) Do bułek można również dodać odrobinę masła i nieco więcej cukru, staną się wtedy idealną bazą do słodkiego drugiego śniadania np. z dżemem bądź nutellą. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz