sobota, 8 lutego 2014

Ciasto czekoladowo - kokosowe

Przepisów na klasyczne ciasto czekoladowe mam już kilka, dzisiaj natomiast prezentuję pomysł 2w1, mianowicie oprócz pysznego deseru jest to też metoda na zużycie resztek wiórek kokosowych, pozostałych po robieniu mleka http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2014/02/mleko-kokosowe.html :)

Składniki:
2 jajka
niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
wiórki pozostałe po robieniu mleka (ok 1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy bardzo dokładnie z cukrem, na kremowy puch. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i sodą. Ciągle miksując dodajemy do masy jajecznej na zmianę suche składniki oraz mleko, a na końcu dodajemy olej. Do gotowej masy dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Wylewamy do foremki (u mnie silikonowa) i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg) na 45 - 50 minut.


Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem, ale nam smakowało wystarczająco w wersji klasycznej. :) Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz