piątek, 1 lutego 2013

Biszkopt śmietankowo-wiśniowy.

Dzisiaj przepis na delikatny i puszysty biszkopt, przełożony dżemem wiśniowym oraz dość nietypową masą śmietankową, receptura była ustalana dosłownie w chwili jego wykonywania, ale efekt był zadowalający, chociaż najlepiej wypróbować samemu. ;)

Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
3 łyżki gorącej wody
1/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (proszek do gotowania)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki mąki

Na krem:
400gr śmietany 30%
1 biała czekolada
6-7 łyżek kaszy manny

Nasączenie:
1/2 kieliszka wódki
2/3 szklanki gorącej wody
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
Dżem wiśniowy ew drylowane wiśnie do ozdoby

Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i wrzątkiem na puszystą masę, następnie stopniowo, mieszając mikserem na najniższych obrotach, dodajemy budyń, po łyżce mąki i sodę. na koniec drewnianą łyżką delikatnie mieszamy masę z białkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy na 3 placki. Składniki do nasączenia mieszamy i nasączamy częścią pierwszy placek, który następnie przekładamy dżemem wiśniowym. Kładziemy drugi placek i ponownie nasączamy. W rondelku podgrzewamy śmietanę i wrzucamy do ciepłej połamaną białą czekoladę, aż składniki się połączą. Z gotowej masy odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej kaszę mannę, dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do rondelka, energicznie mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Zostawiamy krem do ostygnięcia, a następnie przekładamy nim 2 placek. na wierzch kładziemy trzeci, nasączamy, smarujemy resztą kremu, a na wierzch kładziemy kleksy dżemu bądź drylowane wiśnie, można też posypać startą czekoladą.

Biszkopt jest przyjemnie miękki, krem słodki, delikatny (przypomina nieco sernik ;), a całość stanowi naprawdę przyjemną kompozycję, stanowiącą idealne towarzystwo dla popołudniowej kawy, serdecznie polecamy i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz