piątek, 1 lutego 2013

Placki otrębowe z oliwkami.

Najwyższy czas zaprezentować moje 'danie awaryjne', czyli placki otrębowe, które w zasadzie można robić z dowolnymi składnikami, używając ich jako bazę dla wykorzystania resztek warzyw, ale mnie najbardziej smakują z przyprawami i oliwkami i w takiej wersji je przedstawię, chociaż oczywiście modyfikacje są dozwolone, a nawet mile widziane. ;)

Składniki: (na 4 placki)
5 łyżek otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
2 nieduże jajka
2-3 łyżki mleka
1 czubata łyżka serka (u mnie Bieluch 3%, ale może być też dowolny np. smakowy)
szczypta curry, chilli, ziół prowansalskich
2 plasterki żółtego sera
7 oliwek nadziewanych papryczkami

Sposób wykonania:
Otręby mieszamy z jajkami, mlekiem, serkiem i ziołami i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Oliwki kroimy na plasterki, tak samo ser żółty. Mieszamy ser i oliwki z masą otrębową. Rozgrzewamy patelnię, gotową masę nakładamy łyżką, formując niewielkie placki, a następnie smażymy z obu stron na złoto.



Placki są pyszne, idealne do podania z ketchupem bądź dowolnym sosem, moim zdaniem są świetną alternatywą, kiedy mamy ochotę na pizzę, a nie mamy czasu na przygotowania (chociaż następnym razem pokażę przepis na pizzę z patelni ;), także zachęcamy do spróbowania, życzymy miłego gotowania i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz