piątek, 1 lutego 2013

Pierogi z kapustą i grzybami.

Przepis znany każdemu polakowi, szczególnie kojarzący się z wigilią i czerwonym barszczem:)
My akurat zrobiliśmy je ponieważ nie mieliśmy weny na nic innego a chcieliśmy zjeść coś smacznego, domowego i ciepłego.

Przepis nie jest co prawda bazowy, bo zrobiony jest z mąki pełnoziarnistej oraz pieczarek zamiast grzybów, ale nie będzie problemem zamiana tych dwóch rzeczy, na te podstawowe, a oto szczegóły:

Składniki:

400 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
Sól,cukier
300 g pieczarek
200 g kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę, powinno być jej tyle, aby przykryła nam kapustę. Na wrzącą wodę wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy ją 10-15 minut. Odcedzamy i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, oprószamy solą i smażymy aż cała woda, która z nich wycieknie wyparuje, od tego czasu smażymy je jeszcze 5-7 minut aż nabiorą koloru. Wrzucamy je do kapusty, całość doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukru (do smaku), wbijamy całe jajko i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, powinno być zwarte i łatwo odklejać się od rąk. W razie, gdyby ciasto było zbyt kleiste dosypujemy mąki i wyrabiamy. Po wyrobieniu rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zaklejamy. Brzegi dobrze jest docisnąć widelcem, aby ciasto się dobrze połączyło.
Zagotowujemy wodę, dodajemy szczyptę soli i po parę sztuk [aby woda się zbytnio nie ochłodziła, a pierogi miały wystarczająco miejsca] wrzucamy nasze dzieła. Gotujemy 5-8 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnie.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz