poniedziałek, 2 września 2013

Cienka, chrupiąca pizza

Miała być foccacia, aaaale... co to za placek drożdżowy bez sera. ;) Wykorzystując więc przepis wyczytany w gazecie, po dodaniu małych modyfikacji, stworzyłam tę oto super cieniutką i chrupiącą pizzę, jest naprawdę pyszna, prosta, nie wymaga wielu składników, więc naprawdę warto pokusić się o jej przygotowanie. :)

Składniki:
2 czubate szklanki mąki
15 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
100-150 g. sera
8-10 oliwek
1 średni pomidor
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszamy do letniej wody, mieszamy z łyżeczką cukru i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, następnie rozczyn z drożdżami, olej i dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Następnie dokładnie wałkujemy cieniutkie ciasto, posypujemy serem startym na drobnych oczkach oraz oliwkami i pomidorami pokrojonymi w cieniutkie plasterki. Całość oprószamy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 12-15 minut.



Pizza smakuje świetnie na gorąco z sosami bądź też na zimno jako dodatek do innego dania, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz