piątek, 16 listopada 2012

Blok czekoladowy.

Dzisiejszy przepis wykonałam z myślą o urodzinach mojej przyjaciółki, której deser ten kojarzy się z dzieciństwem. ;) Zapewne wiele osób pamięta go właśnie z domowym przysmakiem, a jeśli ktoś nie miał okazji go spróbować, to gorąco polecam, bo jest prosty i naprawdę pyszny.

Składniki:
Kostka margaryny
350gr. mleka w proszku
1/2 szklanki wody
3/4- 1 szklanki cukru
Cukier waniliowy
4 czubate łyżki prawdziwego kakao
200-300gr. herbatników
150gr. bakalii


Kostkę margaryny wkładamy do garnka, dosypujemy kakao, cukier, cukier waniliowy i zalewamy wodą. Wstawiamy na mały gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy stopniowo mleko szybko mieszając, żeby nie powstały grudki. Po dodaniu całości mleka masa będzie dość gęsta. Następnie dodajemy połamane herbatniki oraz bakalie, mieszamy (może być ciężko ;)) i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na noc i gotowe. ;)







Blok jest mimo wszytko dość miękki, mocno czekoladowy (może pomóc nam też pozbyć się zalegających gdzieś maślanych ciastek, których możemy użyć zamiast herbatników), a poza tym jest banalny do zrobienia i naprawdę pyszny, więc do dzieła i smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz