wtorek, 27 listopada 2012

Tarta z warzywnym farszem

Przepis modyfikowany, zmieniany i wymyślany na biegu przez nas w czasie, gdy nie mamy pomysłu na nic innego, lub gdy warunki ograniczają nas tylko do prodiża.
Aczkolwiek nie jest powiedziane, że to najgorszy nasz obiad z wszystkich przepisów:D

Ciasto:
250 g mąki typu 500
120 g margaryny ["Kasia" się przy tym najlepiej sprawdza]
1/2 łyżeczka cukru [najlepiej cukru pudru, aby w cieście nie chrupały nam później kryształki nieroztopionego cukru]
1/2 łyżeczka soli
3 żułtka

Farsz:
2 nieduże marchewki
1/2 sałaty pekińskiej
5 pieczarek
3 cebule
1/3 pora
100 g startego żółtego sera. 
Papryka słodka oraz ostra mielona
Zioła prowansalskie
Czosnek
Sól/pieprz

Sposób przygotowania:
Masło schładzamy pół godziny wkładając je do lodówki. Na stolnice wysypujemy mąkę, a następnie dodajemy masło krojąc je na drobniejsze części. Dodajemy cukier i sól. Teraz ważna uwaga - ciasta nie zagniatamy, kroimy je nożem aby powstały drobne grudki masła oblepione mąką. Gdy uzyskamy taką konsystencję dodajemy żółtka i rozdrabniamy jeszcze bardziej. Gdy ciasto jest dobrze wymieszane energicznymi ruchami zagniatamy wszystko w kulę ciasta. Efekt taki powinniśmy uzyskać bardzo szybko, gdyż masło rozpuści się i sklei pod wpływem ciepła rąk.
Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.

W tym czasie możemy zająć się farszem.
Na początek radzę pokroić w plastry i podsmażyć pieczarki na odrobinie masła. Dodać sól i odparować wodę, która z nich wypłynie. Zaraz po tym dodać pokrojoną w pół talarki cebulę i wszystko zeszklić. Zdjąć z patelni.
Wlać oliwę i pokrojoną w paski marchew razem z posiekaną drobno kapustą. Podsmażyć 5 minut i dolać 1/2 szklanki bulionu. Odparować. Jeżeli warzywa będą nadal twarde warto dolać jeszcze odrobinę wody lub bulionu i powtórzyć proces.
Gdy warzywa nam się ugotują wymieszać wszystkie razem na patelni, smażyć jeszcze 2/3 minuty i przełożyć do naczynia. Wtedy doprawić pozostałymi przyprawami, ewentualnie dosolić.

Ciasto nam się schłodziło, więc stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto tak, aby zmieściło się nam do tortownicy. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy monety lub fasole, aby ciasto nam nie wybuchło podczas pierwszego pieczenia.
Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wrzucamy ciasto i pieczemy ok. 15 minut.
Wyjmujemy, wyciągamy papier do pieczenia z zawartością a jego miejsce wykładamy farszem. Przykrywamy startym serem i pieczemy jeszcze 10 minut w takiej samej temperaturze.

Nam danie smakuje zdecydowanie lepiej polane ketchupem lub jakimś pomidorowym sosem.
Zachęcamy do spróbowania, na prawdę warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz