piątek, 30 listopada 2012

Szarlotka z pianką na kruchym cieście.

Dzisiaj przepis na szarlotkę, którą zrobiliśmy, ponieważ akurat mieliśmy nadmiar ciasta kruchego po tarcie na słono. ;) Poza tym jabłek teraz nie brakuje, natomiast cynamon przywołuje świąteczno-zimowy klimat, więc jest to ciasto na tę porę idealne!

Składniki:
Ciasto kruche, np. z tego http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2012/12/makowiec-z-pianka-na-kruchym-spodzie.html 
bądź tego http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2012/11/tarta-z-warzywnym-farszem.html przepisu

100gr. rodzynek
150ml. wrzątku
Sok z 1/2 cytryny
1.5kg jabłek (może być więcej ;)
2 łyżki miodu
Cynamon
3 białka
3 łyżki cukru


Rodzynki zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plasterki, a następnie smażymy je w 2 partiach na teflonowej patelni do momentu, aż puszczą trochę soku i lekko się przyrumienią. W ostatnich sekundach smażenia dodajemy po łyżce miodu do każdej partii i cynamon do smaku, mieszamy i przekładamy na talerz. Gotowy farsz przekładamy na podpieczone kruche ciasto, wysypujemy odsączone rodzynki, a na wierzch kładziemy pianę z białek ubitych z 3 łyżkami cukru i zapiekamy ok 20min. do zrumienienia wierzchu.


Ciasto jest na prawdę pyszne, z całymi kawałkami miodowo-cynamonowych jabłek, miękkimi rodzynkami i wspaniałą słodką bezą, więc gorąco je polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz