poniedziałek, 31 grudnia 2012

Babka bakaliowa.

Pora na cykl poświątecznych przepisów. :) Na pierwszy ogień pójdzie babka z mnóstwem bakalii, którą można podawać np. zamiast keksu.

Składniki:

Na ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
aromat cytrynowy
1.5 szklanki mąki pszennej
1 mały jogurt gruszkowy
Kisiel cytrynowy
3 łyżki oleju
3 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200gr. bakalii
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Na lukier:
2-3 łyżki gorącej wody
sok z ok. 1/4 cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian jogurt i mąkę, ciągle miksując. Dodajemy kisiel, olej, kaszę mannę i aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Do bakalii wsypujemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy tak, żeby mąka dobrze przykleiła się do bakalii. Dodajemy bakalie do masy i wykładamy całość do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Z podanych składników robimy lukier- do wody wciskamy cytrynę i stopniowo dodajemy cukier puder ciągle mieszając, aż uzyskamy lukier pożądanego koloru i gęstości. Gotowy wylewamy od razu na ciasto i czekamy aż zastygnie.



Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i idealne dla wszystkich miłośników orzechów i rodzynek, jest też mocno zbite, więc już mały kawałek dobrze nasyca. ;) Zachęcam do pieczenia i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz