piątek, 21 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe z jabłkami.

Dzisiaj prezentuję bardzo szybkie w przygotowaniu i niewymagające wielu składników ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek. Jest naprawdę proste, szybkie i pyszne. :)

Składniki:
1 jajko
3/4 - 1 szklanki cukru ( w zależności od upodobań)
2 szklanki mąki
szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao (prawdziwego, nie rozpuszczalnego)
5 łyżek oleju
aromat adwokatowy
1 jabłko

Sposób przygotowania:
Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian mąkę oraz mleko. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz proszek. Nie przerywając miksowania dodajemy kakao, olej oraz adwokat. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, a na wierzchu układamy plasterki obranego jabłka. Pieczemy ok. 35-40 min. do "suchego patyczka".


Tak jak mówiłam przepis nie jest skomplikowany, a efekt jest godny polecenia, więc będzie to świetne ciasto na leniwe popołudnia bądź niezapowiedzianych gości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz