Tort wykonany na 20 urodziny, nie jest specjalnie skomplikowany, a zawsze przyjemniej poczęstować gości wypiekiem zrobionym od a do z przez siebie. ;)
Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
Szklanka (w tym przepisie wszędzie używam mniejszej- takiej od nutelli) mąki tortowej
3/5 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń do gotowania waniliowy
Odrobina aromatu waniliowego
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
300gr. śmietany 36%
200gr gorzkiej czekolady 65%
100gr. mlecznej czekolady
Dodatkowo:
Brzoskwinie w puszcze
100gr. śmietany 36%
Dżem z czarnej porzeczki
1 Twix
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy aż do uzyskania jasnej masy. W osobnej misce mieszamy składniki suche. Włączamy mikser na niskie obroty i powoli najpierw dolewamy aromat waniliowy, a następnie po łyżce wsypujemy suche składniki. Masę wylewamy na wyłożoną od spodu papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy ok 40min.
Biszkopt zostawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy na 3 placki. Z filiżanki zalewy z brzoskwiń i 1/2 kieliszka wódki robimy nasączenie. Śmietankę podgrzewamy z połamaną czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do przestygnięcia. Pierwszy placek nasączamy ponczem, przekładamy dżemem, kładziemy drugi placek, znowu nasączamy, wykładamy 2/5 masy czekoladowej i pokrojone w paski brzoskwinie (kilka), na to kładziemy trzeci placek, nasączamy i wykładamy resztę masy, pokrywając nią też boki. Na wierzchu kładziemy pokrojone brzoskwinie i Twixa. Śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru i za pomocą rękawa cukierniczego robimy wzorek.
Ciasto najlepiej włożyć do lodówki przynajmniej na parę godzin, żeby smaki się przegryzły. Mimo gorzkiej czekolady ciasto wychodzi naprawdę słodkie, więc nie ma potrzeby dosładzania. Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz