niedziela, 2 grudnia 2012

Przekładaniec budyniowy.

Dzisiaj zostało mi polecone przygotowanie ciasta 'na szybko' ze składników dostępnych w domu, więc poszperałam trochę po szafkach i wyczarowałam takiego oto przekładańca z budyniem, z lekką nutką alkoholową oraz polewą czekoladową. ;)

Składniki:

Ciasto:
1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ew. zwykłej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej (albo proszku do pieczenia)
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka kakao (prawdziwego, niesłodzonego)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie Creme)
2/3 szklanki cukru

Nasączenie:
ok. 100ml. wrzątku
2 łyżki wódki
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny

Masa:
1 budyń waniliowy do gotowania
2 łyżki cukru
łyżka masła
1 i 1/3 szklanki mleka

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 rządki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Jajko wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy na przemian mleko i mąkę, następnie mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, sodę, kakao, kawę i tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30min. Gotowe ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Wrzątek mieszamy z wódką, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Połową roztworu nasączamy pierwszy placek. Szklankę mleka gotujemy w rondelku z łyżką masła, proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnego mleka i dodajemy do gotującej się mleczno-maślanej masy. Gotujemy do zgęstnienia, gotowy, gorący budyń od razu wykładamy na nasączony placek. Na wierzch kładziemy 2 część ciasta, którą również nasączamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem i gorącą polewę wylewamy na ciasto. Czekamy aż polewa zastygnie i podajemy. ;)



Na wierzchu można też ułożyć np. brzoskwinie, ewentualnie pod budyń położyć dżem, ale ciasto wykonane tylko według przepisu bazowego jest równie pyszne, więc polecam gorąco! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz