środa, 26 czerwca 2013

Czekoladowe ciasto na piwie.

Oto przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy i alkoholu. Pomimo że piwo, które zostało do niego użyte nie jest specjalnie wyczuwalne, to jednak nadaje ciastu piękny kolor i sprawia, że nie jest ono suche jak typowy biszkopt.

Składniki:
1 szklanka piwa
1 kostka Kasi
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1.5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki prawdziwego kakao
1 czubata łyżeczka sody
dżem do przełożenia
70 g czekolady do zrobienia polewy

Sposób przygotowania:
Masło, cukry, kakao i piwo wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Masę zostawiamy do przestudzenia. Następnie, ubijając masę trzepaczką (bądź mikserem) dodajmy po jednym jajku, po trochu mąkę oraz sodę. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt zostawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy go na 4 kwadraty. Pierwszy kwadrat kładziemy do góry nogami (miękką stroną ku górze), smarujemy dżemem (u mnie czarna porzeczka), podobnie postępujemy z 2 i 3 plackiem, 4 kładziemy już normalnie (bardziej chrupiącą stroną ku górze). Czekoladę (u mnie kawowa) wkładamy do miski, dodajemy 3 łyżki mleka i rozpuszczamy na parze. Gotową polewą polewamy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.



Mój placek miał tylko 3 warstwy- 4 została po prostu zjedzona 'na sucho'. ;) Ciasto można również nasączyć, jeśli lubimy bardziej 'mokre' warianty, można też zamiast polewy posypać je cukrem pudrem. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz