wtorek, 25 czerwca 2013

Kotlety z białej fasoli z mozzarellą

Prezentujemy dzisiaj przepis na pyszne kotlety z białej fasoli- wyglądają nieco jak mielone, niezwykle łatwo je się formuje (samo przygotowanie również jest banalne), ponadto są naprawdę pyszne, tanie i z powodzeniem mogą stanowić wkładkę do wege-burgera. ;)

Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 jajko
1 średnia cebula
125 g. mozzarelli (kulka)
3 łyżki bułki tartej + do panierki
przyprawy (sól, pieprz, chilli, słodka papryka, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemy. Następnie dodajemy do niej jajko, startą na tarce mozzarellę i przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz bułkę tartą i ponownie mieszamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy z masy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.



Podobne kotlety można przygotować też z czerwonej fasoli, jako alternatywę można zetrzeć np. ser żółty bądź parmezan. Zachęcamy do eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz