poniedziałek, 24 czerwca 2013

Leniwe + mus truskawkowy

Prezentujemy dziś przepis na Leniwe- kluski, pierogi czy jak kto je lubi nazywać. ;) Są, zgodnie z nazwą, niesamowicie szybkie i proste w przygotowaniu, więc zdecydowanie polecamy wypróbowanie tego przepisu w jakiś letni, spokojny, powolny dzień.

Składniki:
1 jajko
1 opakowanie twarogu- 200 g. (u mnie chudy)
3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
2 łyżeczki cukru + szczypta soli (obie przyprawy do wersji na słono i słodko)

Sposób przygotowania:
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem razem z cukrem i solą. Dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie mieszamy i wykładamy masę na podsypany mąką blat. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę, aż do momentu, kiedy masa przestanie się bardzo kleić, ale nie przesadzamy z mąką, żeby nie była zbyt twarda i zwarta. W garnku gotujemy wodę, solimy. Z ciasta formujemy dość wąski wałek, który następnie spłaszczamy nieco od góry. Ostrym nożem odcinamy od końca wałka prostokąty i wrzucamy je na wrzątek.



Leniwe smakują świetnie na słodko np. z musem truskawkowym bądź np. z bułką tartą podsmażoną na maśle. Zapraszamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

A tak wygląda sam mus truskawkowy (zmiksowane truskawki z odrobiną mleka). należy go przygotować tuż przed podaniem leniwych, ponieważ sam w sobie jest tak pyszny, że może nie doczekać obiadu. ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz