Przepisy na sosy do pizzy są absolutnie podstawowe i każdy pewnie ma swój sposób na ich przygotowanie, ale dzisiaj podpowiemy jak my je przygotowujemy na kilka różnych sposobów. ;) Prezentowane dzisiaj wersje są na zimno, czasem jednak gotujemy sos, ale jest to 'wyższa szkoła', więc możliwe, że zaprezentujemy go w osobnym wpisie.
SOS POMIDOROWY
1. Mieszamy jogurt grecki/naturalny z koncentratem pomidorowym (+ czasem trochę ketchupu), dodajemy zioła prowansalskie, pieprz, sól, szczyptę cukru, paprykę słodką, chilli + ewentualnie odrobinę oleju, jeśli to sos do spodu pizzy.
2. Blendujemy pomidory w puszcze, doprawiamy koncentratem pomidorowym (+ ketchup), dodajemy zioła jak wyżej.
3. Opcja najłatwiejsza- kupujemy przecier pomidorowy, doprawiamy go przyprawami + ewentualnie korygujemy smak koncentratem/ketchupem.
SOS CZOSNKOWY
Jogurt grecki/naturalny mieszamy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, pieprzem, solą, świeżo posiekaną pietruszką i koperkiem + ewentualnie można dodać łyżkę majonezu.
Nie są to odwzorowania sosów z pizzerii, ale naszym zdaniem są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne, zachęcamy do spróbowania i życzymy smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz