niedziela, 9 czerwca 2013

Proste i pyszne kotlety/placki z bakłażana.

Dzisiaj prezentujemy ciekawą alternatywę na letnie obiady, w postaci panierowanego bakłażana, który świetnie zastępuje część 'mięsną' w obiedzie, w dodatku jest to danie banalne w przygotowaniu, więc nie jesteśmy zmuszeni męczyć się w kuchni, gdy za oknem słońce, a wokół wszechogarniające lenistwo. :)

Składniki:
1 nieduży bakłażan
2 jajka
bułka tarta
płatki owsiane
otręby owsiane/pszenne
słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, sól

Sposób przygotowania:
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki grubości ok. 1 cm., zasypujemy solą i odstawiamy na ok. pół godziny aż puszczą sok. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, w drugiej mieszamy bułkę tartą, płatki i otręby w równych proporcjach, dodajemy przyprawy i mieszamy. Bakłażana opłukujemy, na patelni rozgrzewamy olej, następnie plasterki bakłażana maczamy w jajku, w panierce, dokładnie dociskając (jeśli ktoś lubi grubszą panierkę czynność można powtórzyć) i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Następnie usmażone plastry kładziemy na ręcznikach papierowych i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.



Bakłażany podane w ten sposób mogą być też traktowane jako przekąska- krojone w paski i podawane z dowolnym sosem. Zachęcamy do samodzielnych eksperymentów i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz