wtorek, 16 lipca 2013

Domowe musli

Dziś przepis, a właściwie pomysł na fantastyczne, zdrowe, domowe musli. Samodzielnie przygotowana mieszanka jest znacznie lepsza od zasypanych cukrem i syropem g-f gotowców, poza tym możemy dopasować ją do swoich upodobań. ;)

Składniki (nie podaję ilości, bo wszystko zależy od pojemnika, w którym będziemy przechowywać miks):
płatki owsiane górskie
płatki jęczmienne
płatki ryżowe
płatki kukurydziane (czyste, bez miodu itp.)
otręby granulowane z jabłkiem (warto spojrzeć na skład, żeby nie były posklejane syropem, ja kupuję takie w brązowej, papierowej torebeczce)
słonecznik
bakalie

Sposób przygotowania:
Płatki i otręby sypię mniej więcej w równych proporcjach (odrobinę mniej tych kukurydzianych), na słoik widoczny na zdjęciu daję dodatkowo ok 1/3 opakowania słonecznika i 100 g. mieszanki bakaliowej. Następnie zakrywam pojemnik i traktuję go jak shaker, żeby wszystkie składniki się wymieszały. ;)



Jednorazowy zakup wszystkich składników kosztuje na pewno więcej niż gotowiec, ale wystarcza na znacznie, znacznie dłużej, dzięki czemu w ogólnym rozrachunku wygrywa cenowo, poza tym domowa mieszanka jest nieporównywalnie bardziej wartościowa- z dodatkiem cynamonu, świeżych owoców i jogurtu naturalnego stanowi idealne śniadanie, zapewniające dobry humor i duuużo energii. ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz