środa, 17 lipca 2013

Tarta z jabłkami, cynamonem, bitą śmietaną i czekoladą

Dzisiaj prezentujemy przepis na doskonałą, kruchą tartę, z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym oraz bitą śmietaną i czekoladą w ramach przepysznego dopełnienia całości. ;)

Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 kostki Kasi
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki kukurydzianej
otarta skórka z 1 małej cytryny
1 żółtko
2 średnie jabłka
1 czekolada (u mnie o smaku pieczonego jabłka, ale może być mleczna)
sporo cynamonu
1 łyżeczka cukru z cynamonem (ew. waniliowego)
śmietanka 36% + cukier puder do smaku (bądź śmietanka w proszku + mleko)

Sposób przygotowania:
Mąki, kaszkę i cukier mieszamy razem dokładnie. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i cytrynę i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto (jeśli nie chce się lepić dolewamy odrobinę zimnej wody), które następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie gotowym ciastem wylepiamy foremkę do tarty (u mnie silikonowa)- ja po prostu rozpłaszczam ciasto palcami po całości, ale można rozwałkować. Nakłuwamy je widelcem, kładziemy na nim papier do pieczenia i obciążenie (fasolę, monety, cokolwiek) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra-dół) na 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i papier, dopiekając jeszcze 3 minuty. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. 1/2 czekolady cieniutko kroimy albo ścieramy na tarce. Spód wyjmujemy z piekarnika, na spód sypiemy czekoladę, na to kładziemy plasterki jabłka, zasypujemy cynamonem i łyżeczką cukru z cynamonem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie puszysta, gotową dekorujemy wierzch ciasta. Pozostałe 1/2 czekolady kroimy w dowolne kawałki i dekorujemy nimi wierzch ciasta.




Oczywiście, jeżeli ktoś chce mniej kaloryczną wersję, można zrezygnować z bitej śmietany i czekolady, w wersji nie-wege można je zastąpić np galaretką. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz