wtorek, 30 lipca 2013

Placki z kabaczka

Z okazji urodzaju w zaprzyjaźnionym ogródku ostatnio mamy dostęp a to do gigantycznej cukinii, a to do równie ogromnego kabaczka, co trzeba oczywiście w odpowiedni (kulinarny) sposób wykorzystać. ;) Dzisiaj przepis powstał przy współpracy z Martą, która jest jego pomysłodawczynią. ;D

Składniki:
ok 300 g. kabaczka (u nas to były 2 grube plastry- kabaczek był naprawdę ogromny)
1 jajko
4-5 łyżek mąki
pieprz, słodka papryka, sól, curry, zioła
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Kabaczka ścieramy na tarce (może być o grubych oczkach), następnie mieszamy z przyprawami, proszkiem, jajkiem i mąką- ma powstać dość gęste, nielejące się ciasto. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy delikatnie olejem, a następnie łyżką wykładamy dość płaskie placki i smażymy z obu stron do zrumienienia.



Placki świetnie smakują z ketchupem bądź w wersji obiadowej np. z buraczkami i dowolnym sosem. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz