czwartek, 4 lipca 2013

Kluski szpinakowe.

Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne, szybkie i przyjemnie zielone kluski ze szpinakiem. ;)

Składniki:
200 g. twarogu
1.5 szklanki mąki + ew. do dosypania
1 jajko
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru
1/2 - 1 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
Szpinak smażymy na patelni aż do rozmrożenia i odparowania wody, studzimy. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jajko i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i mąkę, mieszamy, jeżeli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie dosypujemy odrobinę mąki. Gotujemy wodę, kluski kładziemy łyżeczką na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.



Kluski świetnie smakują z klasycznym sosem pomidorowym, ale można je też podać np z pieczarkowym http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2012/11/sos-pieczarkowy.html bądź tradycyjnie z bułką tartą. Zapraszamy do eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz