piątek, 27 września 2013

Kokosowo-owsiane ciasteczka z czekoladą

Ostatnio, ze względu na eksperymentowanie z owsianką, kupiłam sobie opakowanie wiórków kokosowych (niebawem wstawię przepis na budyniową owsiankę kokosowo- gruszkową ;), jednak, jak się łatwo domyślić, po pierwsze do owsianki dodaje się max łyżeczkę wiórków, a po drugie nie jem takiej wersji codziennie, więc pojawiło się pytanie- co zrobić z resztą 'materiału'? Od pewnego czasu chodziły za mną ciastka ala pieguski, postanowiłam jednak przygotować je w nieco innej odsłonie, tak właśnie powstał przepis na dzisiejsze kokosowo- owsiane ciasteczka z czekoladą. :)

Składniki:
1/2 kostki Kasi (w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych (można je chwilę podprażyć na suchej patelni)
1 szklanka otrębów owsianych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2+1 rządki czekolady (dowolnej, u mnie mleczna)

Sposób przygotowania:
Miękką margarynę miksujemy na puch z cukrem, a następnie, nadal miksując, dodajemy jajko. W osobnej misce mieszamy mąkę, wiórki kokosowe, otręby, proszek i posiekaną na kawałki czekoladę (2 rządki). Suche składniki wrzucamy do masy maślanej i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę wstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z zachowaniem odstępów- ciastka się lekko "rozleją"), a następnie spłaszczamy lekko na górze i kładziemy po 1 kawałku posiekanej czekolady (1 rządek). Gotowe wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut.



Z podanych proporcji wychodzi 25 ciasteczek takich, jak na zdjęciu. Zamiast czekolady można np. użyć rodzynków bądź orzechów. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz