sobota, 14 września 2013

Śliwkowa babka

Będąc w klimacie śliwkowym postanowiłam stworzyć szybki przepis na babkę, oczywiście z wykorzystaniem tych owoców. Całość jest naprawdę banalna w przygotowaniu, a efekt jest więcej niż zadowalający, dlatego też gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. ;)

Składniki:
15 - 20 śliwek
1 szklanka cukru
2 czubate szklanki mąki
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g. Kasi
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
Śliwki kroimy na połówki i drylujemy, następnie zasypujemy je cukrami, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie roztapiamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę  z proszkiem i mieszamy całość drewnianą łyżką, dosypujemy cynamon, wbijamy jajka i masło i ponownie mieszamy aż owoce pokryją się dokładnie ciastem. Masę wlewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50- 60 minut.



Ciasto można wzbogacić kawałkami czekolady bądź gotowe posypać cukrem pudrem, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz