sobota, 14 września 2013

Tarta- baza

Prezentowaliśmy już przepis na tartę klasyczną http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2012/11/tarta-z-warzywnym-farszem.html i oszukaną http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2012/12/oszukana-tarta-z-warzywami.html dzisiaj natomiast przedstawiamy propozycję tarty pół-klasycznej, na mniejszą formę. :)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
30 g. margaryny
1 duże jajko
szczypta soli i cukru

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy masło i rozcieramy w palcach na kruszonkę, wbijamy jajko i zagniatamy szybko ciasto (można dolać odrobinę zimnej wody, gdyby się nie chciało sklejać, u mnie proporcje były idealne i nie potrzebowałam wody :). Schładzamy przez ok. godzinę w lodówce, następnie rozwałkowujemy np. między kawałkami folii spożywczej, wylepiamy ciastem foremkę do tarty (tak 20, 22 cm. średnicy będzie ok.), nakłuwamy dokładnie widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. Tak przygotowany spód gotowy jest do "przyjęcia" dowolnego farszu i ponownego zapieczenia. :)

My naszą tartę wypełniliśmy warzywami chińskimi (najpierw odparowaliśmy je na patelni z przyprawami) i posypaliśmy serem startym na drobnych oczkach.



Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz