poniedziałek, 2 września 2013

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą

Dzisiaj pokażemy przepis na szybki i banalnie prosty makaron w przyjemnym zielonym kolorze, który skutecznie odwróci na chwilę uwagę od szarugi za oknem. :)

Składniki:
1 łyżka oleju
1 opakowanie mrożonego szpinaku
10 oliwek
1 średnia cebula
3-4 pomidorki koktajlowe/ 1 zwykły
zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka papryka, curry, szczypta cukru
1 kulka mozzarelli
dowolny makaron (u mnie penne)

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po ok. 2 minutach dorzucamy mrożony szpinak. Kiedy szpinak przestanie być zbitą masą i zacznie być bardziej miękki, dorzucamy oliwki pokrojone w paseczki i przyprawy (oprócz pieprzu), a po paru minutach pomidory pokrojone w ćwiartki (bądź w kostkę jeśli jest to klasyczny pomidor). Gotujemy dowolny makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i na gorący kładziemy kawałki mozzarelli i natychmiast zakrywamy gorącym szpinakiem, podajemy od razu.



Mozzarellę można zastąpić dowolnym serem, jednak w przypadku parmezanu radzę dać mniejszą ilośc i posypać nim wierzch potrawy zamiast układać go między wartswy. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz