poniedziałek, 22 października 2012

Bezmięsny Strogonow.

W związku z tym, że obiad dzisiaj spożywaliśmy razem postanowiłem zrobić coś, co Canela bardzo sobie chwali - wegetariańską odmianę słynnego Strogonowa.

Sos:
3 duże pieczarki
1 duża papryka
1 duża żółta cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki krojonych pomidorów (niekoniecznie muszą być to akurat pomidory z puszki, równie dobrze można sparzyć i obrać świeże pomidory po czym pokroić je w kostkę i dodać)
100 g kostki sojowej
3 solidne łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kostkę bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
1 łyżkę cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczkę słodkiej, czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki

Przepis:
Na początku najlepiej będzie ugotować kostkę sojową. Do garnka wlewamy tyle wody, aby przykryła ona soję. Lekko ją solimy, doprowadzamy do wrzenia a następnie dorzucamy kostkę. Gotujemy ją góra 7 minut, ma być al dente, aby się nie rozmiękła podczas dalszego gotowania w sosie. Po tym czasie odsączamy ją z wody i wyjmujemy na talerz. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju po czym wrzucamy na nią ugotowaną wcześniej soję. Podsmażamy ją aby się zarumieniła z obu stron po czym zdejmujemy z patelni. Następnie dolewamy na patelnie odrobinę oleju i podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki. Gdy puszczą wodę dodajemy cebule, paprykę. Wszystko chwile smażymy, aby składniki trochę zmiękły i nabrały odpowiedniego smaku. Wszystko przekładamy do garnka, wlewamy lub też wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory razem z sokiem lub zalewą, chwilę dusimy razem. Następnie dolewamy rozpuszczony w gorącej wodzie bulion. Dodajemy go tylko tyle, aby przykrył nam warzywa. Gotujemy do chwili aż woda się zredukuje a wywar zacznie przypominać gęsty sos. W tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę, aby wszystkie składniki przeszły swoimi smakami.


Sos bardzo dobrze smakuje podawany z kaszą gryczaną lub białym ryżem. Polecamy i życzymy wszystkim smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz