Przepis ten jest jedną z alternatyw przyrządzania zwykłego kurczaka, w
niezwykły i bardzo smaczny sposób. Możliwości eksperymentowania z tym
przepisem, począwszy od zmiany marynaty, ciasta i dodatków do niego,
jest mnóstwo. Ale do rzeczy, co będzie nam potrzebne:
Składniki do marynaty:
2 piersi kurczaka
2 duże ząbki czosnku
Mielona, słodka papryka
Curry
Uniwersalna przyprawa warzywna [np. Kucharek, Kamis, Winiary]
Zioła prawansalskie lub suszona bazylia i oregano
Pół łyżeczki cukru
Soku z cytryny lub ocet
Składniki na ciasto:
100 ml mleka
400 g mąki typu 500 lub pełnoziarnistej typu 650
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli [najlepiej soli morskiej]
Szczypta mielonej, słodkiej lub ostrej papryki
2 jajka
Przepis:
Piersi
z kurczaka myjemy, czyścimy z wszelkich błon i kawałków tłuszczu,
wycinamy ścięgna i chrząstki. Następnie kroimy w nieduże paski tak, aby
mięso podczas smażenia się szybko ścięło a ciasto nie zwęgliło.
Przekładamy
pokrojone piersi do miski, dodajemy kolejno: sok z cytryny,
przeciśnięty lub bardzo drobno posiekany czosnek, zasypujemy to sporą
ilością papryki w proszku, dodajemy łyżeczkę curry, łyżeczkę przyprawy
uniwersalnej, zioła oraz cukier. Mieszamy, aby kurczak dobrze połączył
się z przyprawami.
Po wymieszaniu powinien wyglądać mniej więcej tak:
Następnie
miskę zakrywamy folią do pieczenia lub folią aluminiową i wstawiamy do
lodówki na 40-50 minut, aby kurczak przeszedł smakiem przypraw. W tym
czasie możemy zająć się przygotowaniem ciasta naleśnikowego.
Łączymy
ze sobą wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy ciasto, aby nie
pozostały w nim grudki. Ciasto powinno być płynne, lecz bardzo gęste,
wtedy panierka wyjdzie grubsza oraz bardziej wyczuwalna.
Po
wyjęciu kurczaka z lodówki na małej, najlepiej dosyć głębokiej patelni
dobrze rozgrzewamy sporą ilość oleju. Aby nie pryskał nam na ręce po
zetknięciu się z płynnym ciastem dobrze jest dosypać do niego szczyptę
soli.
Gdy olej się rozgrzeje, należy po kawałku kurczaka moczyć w
cieście, a następnie delikatnie układać go na patelni. Dobrze jest
smażyć mało kawałków, aby nie nachodziły one na siebie, wtedy ciasto nie
będzie się ze sobą sklejać. Często należy przewracać kurczaka, aby
ciasto się nie zwęgliło.
Gdy zauważymy, że ciasto jest już mocno brązowe wyjmujemy kawałki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Z
dwóch piersi kurczaka wychodzi cały, głęboki talerz mięsa. Jeżeli ktoś
jest łakomy na takie potrawy, radziłbym podawać 2 piersi na jedną osobę,
jeżeli natomiast staramy się nie obżerać do upadłego, taki talerz
wystarczy spokojnie do nakarmienia 2/3 osób. Przepis sprawdzony i
pyszny, serdecznie polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz