Myśląc nad jakimś ambitniejszym pomysłem na niedzielny obiad wpadliśmy na koncepcję stworzenia wegetariańskich sajgonek. Co prawda nie ze swoim lecz również bardzo smacznym, Seczuańskim sosem firmy Uncle Bens.
Sajgonki:
Papier ryżowy
1 czerwona papryka
1 Cebula
1/2 kapusty pekińskiej
1 ząbek czosnku
1/3 papryczki peperoni
200 ml bulionu
6 małych pieczarek
1 marchewka
2 jajka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy (curry, słodka papryka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, świeża bazylia, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli)
Przepis:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, cebulę pokrojoną w pół talarki podsmażamy do zeszklenia, dodajemy pocięte w plasterki pieczarki. Po podsmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na później. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną kapustę pekińską i zalewamy ją rozpuszczonym w 200 ml wody bulionem. Dusimy aż kapusta zmięknie, odlewamy nadmiar wywaru i wrzucamy marchewkę. Po ok. 3 minutach dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę, następnie posiekany czosnek oraz chili. Smażymy chwilę i dodajemy cebulę z pieczarkami oraz 2 łyżeczki koncentratu po czym doprawiamy do smaku przyprawami.
Roztrzepujemy na płaskim talerzu jajka, następnie pojedynczo namaczamy krótko papier ryżowy. Na desce rozkładamy namoczony papier, na środku układamy łyżkę farszu i zawijamy. Na dobrze rozgrzanym oleju kładziemy zwinięte sajgonki i smażymy do chwili aż zbrązowieją z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wcześniej podgrzanym sosem Seczuańskim.
Może nie jest to najszybsze danie, za to czas przygotowania rekompensuje nam smakiem, serdecznie polecamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz