niedziela, 21 października 2012

Wegetariańskie sajgonki w sosie seczuańskim

Myśląc nad jakimś ambitniejszym pomysłem na niedzielny obiad wpadliśmy na koncepcję stworzenia wegetariańskich sajgonek. Co prawda nie ze swoim lecz również bardzo smacznym, Seczuańskim sosem firmy Uncle Bens.

Sajgonki:
Papier ryżowy
1 czerwona papryka
1 Cebula
1/2 kapusty pekińskiej
1 ząbek czosnku
1/3 papryczki peperoni
200 ml bulionu
6 małych pieczarek
1 marchewka
2 jajka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy (curry, słodka papryka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, świeża bazylia, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli)

Przepis:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, cebulę pokrojoną w pół talarki podsmażamy do zeszklenia, dodajemy pocięte w plasterki pieczarki. Po podsmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na później. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną kapustę pekińską i zalewamy ją rozpuszczonym w 200 ml wody bulionem. Dusimy aż kapusta zmięknie, odlewamy nadmiar wywaru i wrzucamy marchewkę. Po ok. 3 minutach dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę, następnie posiekany czosnek oraz chili. Smażymy chwilę i dodajemy cebulę z pieczarkami oraz 2 łyżeczki koncentratu po czym doprawiamy do smaku przyprawami.

Roztrzepujemy na płaskim talerzu jajka, następnie pojedynczo namaczamy krótko papier ryżowy. Na desce rozkładamy namoczony papier, na środku układamy łyżkę farszu i zawijamy. Na dobrze rozgrzanym oleju kładziemy zwinięte sajgonki i smażymy do chwili aż zbrązowieją z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wcześniej podgrzanym sosem Seczuańskim.


Może nie jest to najszybsze danie, za to czas przygotowania rekompensuje nam smakiem, serdecznie polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz