Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na pyszne, miękkie, puszyste i naprawdę proste ciasto czekoladowe. ;)
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
4/5 szklanki cukru
3 czubate łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
3 jajka
Szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy mąkę pełnoziarnistą, mleko, mąkę tortową, olej, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie dodajemy białką i mieszamy z masą drewnianą łyżką. Pieczemy ok. 35 min. do "suchego patyczka".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz