wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto z rabarbarem

Po krótkiej przerwie prezentujemy przepis wykonany na wyjeździe- pyszne, letnie, orzeźwiające ciasto z rabarbarem. :)

Składniki:
1 kostka Kasi
1 szklanka cukru
2.5 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
3 łyżki otrębów owsianych
50 g. rodzynek
300-400 g. rabarbaru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Odcinamy 50 g. margaryny, dodajemy otręby, 2-3 łyżki cukru i 3-4 łyżki mąki i rozcieramy całość w palcach tworząc kruszonkę, którą następnie chowamy do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odkładamy na bok. Resztę margaryny roztapiamy w garnuszku. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, po czym dodajemy do nich mąkę, proszek i przestudzona margarynę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę, następnie na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę rabarbar i odsączone rodzynki i całość zasypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40- 50 minut.



Całość można posypać cukrem pudrem bądź np. podać z lodami, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz