Sezon w pełni, więc przedstawiamy dziś kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii- pyszne, aromatyczne kotlety. ;)
Składniki:
300-400 g. cukinii (z mojego mutanta 3 grube plastry ;)
2 jajka
5 łyżek bułki tartej + do panierki
3 czubate łyżki mąki pszennej
koperek
sól, pieprz, czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Z cukinii usuwamy środek, a resztę ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie całość solimy i skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy aż puści sok. Cukinię dokładnie odciskamy z soku, następnie dodajemy do niej przyprawy, posiekany koperek, jajka, mąkę i bułkę tartą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę mąki i bułki. Zwilżamy dłonie zimną wodą, a następnie formujemy z masy małe kotleciki, które otaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni teflonowej (można dodać odrobinę oleju).
Nasze kotleciki zjedliśmy z kluskami leniwymi http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2013/06/leniwe-mus-truskawkowy.html (jedyną modyfikacją było to, że do masy dodałam odrobinę czarnego pieprzu) oraz sosem pomidorowym http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2013/01/sos-pomidorowo-pieczarkowy.html jednak zachęcamy do skomponowania własnej, ulubionej wersji i życzymy smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz