Dzisiaj prezentujemy przepis na szybkie i proste, ale przepyszne ciasto cytrynowe. :)
Składniki:
1/2 Kasi
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta
1/2 szklanki wody
3 jajka
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kasię, cukry, skórkę i sok z cytryny oraz wodę umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym mieszając trzepaczką (bądź mikserem) dodajemy po jednym jajku i mąkę z proszkiem. Wylewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut.
Ciasto zostało zjedzone w jeden wieczór, więc zdjęć tym razem niestety nie ma. ;)
Ciacho można posypać cukrem pudrem bądź polać dowolną polewą, jednak bez żadnych dodatków jest równie pyszne, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz