Składniki:
2 duże jajka (ew. 3 małe)
2/3 szklanki cukru
1 czubata szklanka mąki
1/3 szklanki kawy zaparzonej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 czubate łyżki prawdziwego kakao
1/3 szklanki oleju
1/2 tabliczki czekolady (dowolnej, u mnie mleczna)
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie ciągle miksując dodajemy na przemian mąkę i kawę. Dodajemy kakao i olej i ponownie mieszamy. Czekoladę kroimy na kawałeczki, które następnie dodajemy do masy. Całość przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.
Ciasto nie dało rady w całości wytrzymać do zdjęcia. :)
Ciasto można polać dodatkowo polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem, jednak bez żadnych dodatków jest równie smaczne. :) Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz