sobota, 28 grudnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z wiśniami

Święta minęły, większość pyszności została już zjedzona, ale nadal zostało kilka przepisów, którymi zdecydowanie warto się podzielić. :) Dzisiaj prezentujemy zaserwowany 3 dnia świąt sernik z wiśniami, na pysznym, czekoladowym spodzie i z czekoladową kruszonką. :)

Składniki:

Na spód i kruszonkę:
1 duże opakowanie biszkoptów (ok 150 g.)
1/2 opakowania płatków czekoladowo-orzechowych (Chocapic, ok 125 g.)
2 czubate łyżki masła
1 łyżka powideł śliwkowych
4-5 łyżek mleka
1 łyżeczka kakao

Na masę:
1 kg. mielonego twarogu
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli aromatu waniliowego
3 jajka
1/2 budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
drylowane wiśnie

Sposób przygotowania:
Biszkopty i płatki rozdrabniamy na piasek (można w rękach, można tłuczkiem), dodajemy kakao, rozpuszczone masło, powidła, mleko, mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. 2/3 masy używamy do wyłożenia spodu, resztę chowamy do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wykładamy spód masą, dociskając dokładnie i wstawiamy całość na 10 minut do piekarnika. W między czasie miksujemy jajka z cukrami na puch, po czym, ciągle miksując, dodajemy powoli ser, aromat, budyń i mąkę z proszkiem. Masę serową wylewamy na podpieczony i przestudzony spód, na to układamy wiśnie, a na wierzchu rozrzucamy pozostałą 1/3 ciasta czekoladowego. Pieczemy w 150-160 stopniach około 1.5 h.



Gorąco polecam to ciasto, ponieważ oprócz czasu pieczenia, jest ono naprawdę szybkie w przygotowaniu, poza tym możemy dzięki niemu w łatwy sposób zużyć zalegające nam w szafie ciastka, podmieniając je zamiast biszkoptów do wylepienia spodu. :) Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz