Składniki:
1 paczka ciasta francuskiego
1 jajko
1 paczka granulatu sojowego
1 duża cebula
2 kostki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chili
Pęczek koperku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy granulat sojowy. My ugotowaliśmy naszą paczkę w 1 litrze wody, do którego wrzuciliśmy 2 kostki bulionu warzywnego i parę liści laurowych. Odcedzamy, przekładamy do naczynia i mieszamy z paprykami, posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem. Dla smaku można również dodać odrobinę cukru. Na maśle przesmażamy pokrojoną w drobne kawałki cebulę. Doprawiamy solą. Po usmażeniu dodajemy do sojowego farszu. Mieszamy, odstawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 części, a następnie na 2 części wzdłuż tak, aby powstało nam 8 prostokątów. Boki każdego lekko zawijamy do środka, aby powstała z nich mini tarta. Na środek wykładamy farsz. Roztrzepanym jajkiem smarujemy boki ciasta, aby się ładnie zrumieniły i wstawiamy na górę piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni a jeżeli widzimy, że ciasto od spodu za szybko brązowieje zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz