Sałatki to świetny pomysł na przekąskę nie tylko dla osób będących na diecie, czasem wręcz z niskokalorycznym posiłkiem nie mają nic wspólnego. :) Są jednak świetną bombą witaminową, a przy okazji dają duże pole do popisu przy łączeniu smaków oraz są sposobem na zużycie końcówek warzyw, które zostały nam w lodówce. Prezentujemy dzisiaj krótką listę sprawdzonych przez nas przepisów.
Sałatka z tuńczykiem:
Sałata + puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie + kilka rzodkiewek krojonych w półplasterki + jeden ogórek sałatkowy krojony w półplasterki + 1/3 pora + sos (2 łyżki oleju, 4 łyżki wody, pieprz, sól, zioła prowansalskie, natka pietruszki, kilka kropli octu winnego)
Sałatka z żółtym serem:
Ser żółty pokrojony w kostkę (wg uznania) + puszka czerwonej fasoli + cebula + seler konserwowy + 1/3 słoika papryki konserwowej + sos (1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka, chilli)
Sałatka grecka:
Sałata + pomidorki koktajlowe krojone na pół + oliwki krojone na pół + ser feta krojony w kostkę + papryka czerwona i zielona krojone w kosteczkę + sos (łyżka oleju, 5 łyżek wody, pieprz, zioła prowansalskie, curry, bazylia)
Sałatka obiadowa:
Poszatkowana kapusta pekińska + starte ogórki kiszone + por + czerwona papryka krojona w małą kosteczkę + sos (mały kubeczek jogurtu greckiego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, natka pietruszki, szczypta chilli)
Sałatka mix:
Sałata + oliwki przekrojone na pół + fasola czerwona + ser żółty krojony w kostkę + por + pomidorki koktajlowe krojone na pół + parówka z łososia krojona w plastry + sos (2 łyżki jogurtu greckiego, pieprz, curry, chilli, słodka papryka, zioła prowansalskie, natka pietruszki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz